Meniu
Tap to call +4 0723875821
Homepage_1.jpg
Judetul arad
Statiuni
Orase
Alte localitati
Selecteaza statiunea
Selecteaza orasul
Selecteaza alta localitate
Descriere Arad

     Judetul Arad este situat in partea de vest a tarii, la granita cu Ungaria, de o parte si de alta a Raului Mures si Crisul Alb.
 

Resedinta de judet este municipiul Arad.
 

Relieful, predominant muntos, de tip calcaros, format din Muntii Zarand, M-tii Codru-Moma, o parte din Masivul Bihor, Dealurile de vest (Lipovei, Zarandului, Beliul Cermei), urmate de Campia Muresului, Campia Aradului, Campia Vingai, avand specifica trecerea brusca de la campie la munte formand Depresiunea Zarandului.

Statiuni: Baile Lipova si Moneasa.

     Lipova, statiune balnoeclimaterica situata pe Valea Paraului Sistarovat, intr-o zona impadurita, la 30 Km de Arad.
Cunoscuta inca din perioada interbelica, fiind pe atunci si locul preferat de familia regala, statiunea Lipova continua si astazi sa pastreze o pozitie fruntasa in aria turismului balnear datorita apelor minerale bicarbonate, feruginoase, magneziene, calcice, cu recomandare atat in cura externa cat si interna.

     Moneasa - statiune balneoclimaterica, strabatuta de Raul Moneasa, aflata la 102 Km de Arad. Clima de aici cu efect calmant si apele minerale oligoterme, apele termale (30°C) bicarbonate, magnezice, sodice, calcice, hipotone, sunt recomandate persoanelor cu afectiuni ale sistemului nervos, aparatului locomotor, reumatice, boli de nutritie si metabolism, etc.
     Strandul Neptun - Arad - amenajat pe o suprafata de 40 h langa Raul Mures, este fromat din 5 bazine cu apa incalzita ( trei bazine pentru copii), topogan acvatic, trambulina, terenuri de sport, minigolf cu instalatie nocturna, restaurante, baruri, cluburi, internet-cafe.
 

In judet pot fi practicate mai multe forme de turism: montan, balnear, cultural, rural, viticol, ecoturism, urmarindu-se protectia si conservarea mediului.
Judetul Arad cuprinde o zona etnografica renumita, Tara Zarandului, reprezentata de localitatile Barzava, Capalnas, Buteni, Bata, unde sunt conservate piese valoroase.
 

Obiective naturale, culturale si religioase:
Parcul National Lunca Muresului - rezervatie mixta de mamifere, reptile, pesti, amfibieni, pasari, plante, arbori. Parc national protejat, ce se intinde pe 88 Km de-a lungul Raului Mures, cu o suprafata de peste 17 000 h, cu 40 de insule, plaje de nisip. Aici se dezvolta activitati de educatie ecologica si se practica ecoturismul.
Rezervatia Naturala Luncu Grosi - arie forestiera protejata pe 261 h.
Rezervatia Natutala Prundul Mare - rezervatie mixta (inclusa in Parcul Lunca Muresului), cu ecosisteme acvatice, forestiere (gorun de 180 de ani), specii floristice rare, specfica aici fiind Balta cu Nuferi.
Gradina Botanica Macea - rezervatie naturala cu specii de tisa de 400 de ani vechime si specii de cvercinee.
Gradina Botanica Macea - detine un carst impadurit, un lac cu nuferi termali, 67 de pesteri, fauna, flora - asigura ionizarea puternica a aerului.
Parcul Dendrologic Savarsin - imprejmuieste Castelul Regal, contine specii rare de arbori si arbusti pe o suprafata de 6,5 h.
Parcul Dendrologic Ineu - contine arbori seculari de peste 400 de ani.
Arboretul de fag secular - rezervatie forestiera situata pe Valea Raului MIc, protejeaza fagul regenerat natural cu vechime de 100-150 ani , cu diametru de peste 60 cm si inaltime de 35 m.
Parcul Dendrologic Gurahont - peste 2000 de unitati taxonomice, din care aproximativ 500 de exemplare rare sau unicate.
Dosul Laurului - singurul loc din tara unde creste laurul (protejat), monument al naturii.
Poiana cu narcise Rovina - rezervatie botanica (protejeaza narcisa).
Pestera Valea Morii Moneasa - rezervatie speologica.
Pestera Liliecilor - rezervatie speologica situata in apropiere de Moneasa.
Pestera lui Dutu - rezervatie speologica situata pe Valea Fundata.
Balta Rovina - rezervatie zoologica pe 120 h.
Solurile saraturate - Socodor - rezervatie complexa, unica in Romania, unde se efectueaza cercetari de ameliorare a solurilor saraturate.
Balta Soimus - Lipova - rezervatie naturala pe un fost brat al Raului Mures.
Lacul Ghioroc - suprafata de 10 h si 10 m adancime, cu plaja amenajata.
Lacul Taut - lac de acumulare unde exista si un sat de vacanta.
Complexul Muzeal Arad - cu sectii de arheologie si istorie, sectie de stiinte ale naturii (colectii de minerale), speologie, fauna si flora, sectie de arta cu picturi europene si romanesti, arta medievala.
Teatrul Clasic Ion Slavici - Arad - construit intre anii 1872-1874 in stil neoclasic
Palatul Cultural Arad - construit in 1874, in stil renascentist.
Palatul Trezoreriei Arad - construit in sec. al XIX-lea, in stil eclectic cu rococo vienez.
Palatul Herman Gyula - Arad - construit in 1880 in stil eclectic cu elemente neobaroce.
Muzeul Orasenesc LIpova - situat in castelul MIsici, construit in sec. XIX, pastreaza mobilierul original, detine obiecte de arta si carti vechi, picturi din scoli diferite.
Muzeul Memorial Vasile Goldis - Arad.
Muzeul de Arta si Etnografie Eugen Popa - situat la Savarsin in casa memoriala a acestuia.
Muzeul Viei si Vinului - Ghioroc - situat in incinta Statiunii de cercetari viticole.
Cetatea Aradului - cetatate in stil Vauban, pastrata intacta, construita in forma de stea, in a doua parte a sec. al XVIII- lea, face parte din Patrimoniul UNESCO.
Cetatea Piatra Soimos - Lipova.
Castelul Regal - Savarsin - apartine Familiei Regale a Romaniei, construit in sec. XVIII, distrus si refacut apoi inconjurat de Parcul dendrologic de 6,5 h.
Castelul Cernovici - dateaza din 1724, construit si imbina mai multe  stiluri, bizantin, baroc tarziu si eclectic.
Castelul Bohus - Siria - ridicat la inceputul sec. al XIX-lea in stil neoclasic, cu 30 de camere, gazduieste Muzeul Memorial Ion Slavici si Emil Montea.
Castelul Salbek - Mocrea - construit la inceputul secolului XIX, in stil neoclasic, inconjurat de un parc cu stejari seculari.
Cetatea de Piatra Siria - 1335, cu statut de cetate regala.
Cetatea Ineului - fortificatie din 1295, reconstruita in 1870.
Monumentul Eroilor de la Paulis - ridicat in cinstea eroilor cazuti in cel de-al doilea razboi mondial.
Monumentul Sfanta Treime - Arad - obelisc cu reprezentarea Sfintei Treimi in bronz, (ca multumire adusa lui Dumnezeu ca a scapat oamenii de ciuma), demontat pe perioada comunismului si restaurat in anul 2006.
Manastirea Hodos Bodrog - dateaza din 1370, cea mai veche din tara, cu activitate monahala neintrerupta. In Vinerea Mare a Pastelui, aici se organizeaza procesiunea Drumul Crucii.
Manastirea Gai - Arad.
Manastirea Bezdin - Murar - manastire ortodoxa sarba, construita in sec. XIV.
Catedrala Romano-Catolica - Arad - construita in anul 1904 in stil renascentist.
Biserica Evanghelica Luterana - Arad - monument arhitectural construit in anul 1906 in stil neogotic, cu caramida slefuita la exterior.