Meniu
Tap to call +4 0723875821
Homepage_1.jpg
Selecteaza orasul
Selecteaza alta localitate
Descriere Bihor

     Judetul Bihor este situat in nord-vestul tarii la frontiera cu Ungaria, cuprins intre Muntii Apuseni la est si Campia Tisei la vest.
 

Resedinta de judet se afla in Municipiul Oradea considerat cel mai important centru cultural si comercial din zona. Oradea dispune de Aeroport International si este un important nod feroviar.Prin Municipiul Oradea trece Crisul Repede si afluentii sai.
 

Relieful este variat, amplasat in trepte de la est la vest si cuprinde Muntii Bihorului (1800 m), M-tii Codru-Moma, Padurea Craiului, apoi Dealul Plopisului, Dealul Padurii Craiului, Dealul Codrului, Dealul Moma si Campiile Calacei, Miersigului, Carei, Crisului si Ierului.

Statiuni: Baile Felix, Baile 1 Mai, Stana de Vale, Tinca.
     Baile Felix - statiune balneoclimaterica permanenta situata in Campia Crisurilor la 10 Km de Oradea. Baile Felix ocupa locul al doilea dupa litoralul romanesc in ceea ce priveste numarul de locuri de cazare. Statiunea dispune de o baza de tratament completa si ofera conditii optime atat pentru recuperare cat si pentru odihna si relaxare.

    Baile 1 Mai - statiune balneoclimaterica situata la 2 Km nord de Baile Felix si 8 Km de Oradea. Amplasata intr-un cadru natural deosebit si cu un climat submediteranean, statiunea dispune de numeroase puncte de atractie, strandul cu valuri, bazine de tratament cu apa termala (32°C), bazin olimpic, etc.

     Stana de Vale - statiune de odihna si tratament situata in Muntii Vladeasa la cca 70 km sud de Oradea. Climatul tonic, oferit de aerul puternic ionizat si apele oligominerale, feruginoase constitue principalii factori de cura pentru afectiuni ale cailor respiratorii, afectiuni endocrine, nevroza astenica.

     Tinca - statiune balneoclimaterica permanenta situata in Campia Crisurilor la 36 Km sud de Oradea. Statiunea dispune de o  bogata sursa de ape minerale si termominerale folosite ca remedii in afectiuni reumatice , boli ale aparatului digestiv, afectiuni hepato-biliare, boli metabolice si de nutritie.

Judetul este reprezentat de mai multe etnii, fapt ce a dus la imbinarea culturilor, obiceiurilor si traditiilor.
Traditiile etnografice si folclorice sunt specifice Tarii Crisurilor.

Obiective naturale, culturale, religioase:
Parcul National Apuseni - se intinde pe teritoriul a trei judete (75 000 ha, din care 24 000 in BIhor), detine obective carstice (Pestera Ursilor, Pestera Cetatile Ponorului, Pestera Vantului, Ghetarul Focului, Piatra Altarului, Pestera Rece, Pestera Coliboaia), vegetatie alpina si endemica, mai multe specii de liliac.
Zona Padis - face parte din Parcul Natural Apuseni, reprezentanta pentru speologia romaneasca cu multe formatiuni carstice, pesteri: Pestera Cetatile Ponorului - complex carstic (2 Km), cu un rau subteran ce curge in cascade, Ghetarul de la Barsa, Focul Viu (al treilea ghetar subteran din tara), Pestera Piatra Altarului (folosita pentru cercetari stiintifice, considerata de speologi una dintre cele mai frumoase din Europa), Pestera Radesei; Pestera Onceasa (cu ramasite ale ursului de pestera), Avenul (sali cu volum mare de apa, dar si galerii uscate), Bazinul Lumea Pierduta (un platou cu trei Avene), chei: Cheile Somesului Cald, Cheile Galbenei.
Defileul Crisului Repede - rezervatie geologica, floristica si faunistica.
Valea Sigisteului - cu peste 160 de pesteri, zona Chsicau cu Pestera Ursilor (amenajata la standarde internationale), Pestera Micula (sali mari, cristale de calcit), Pestera Fagului.
Pestera Vadul Crisului - monument al naturii pe malul Crisului Repede, formata din calcare cretacice, pe 2,7 Km.
Molhasurile - Valea Izbucelor - rezervatie geologica (cu gauri fara fund).
Pestera Unguru Mare - Suncuis - muzeu subteran
Pestera Meziad - pe Valea Meziadului
Cascada Moara Dracului - aproape de Stana de Vale, cu doua trepte (25 m).
Cascada Hotaran - Poiana - inaltime 80 m, pe trei trepte.
Cetatea Oradea - reconstituita in stil italian in secolul al XVI-lea, contine 5 bastioane.
Manastirea Capucinilor - ansamblu biserica si manastire.
Muzeul Tarii Crisurilor - Oradea - cu obiecte de arheologie, istoie, stiinte ale naturii, arta, etnografie.
Muzeul Militar National - Oradea.
Muzeul Memorial Iosif Vulcan - Oradea.
Palatul Primariei - Oradea.
Palatul Vulturul Negru - Oradea - construit in anul 1908 in stil seccesion.
Palatul Moskovits - Oradea - construit in anul 1905 in, stil seccesion, cu o bogatie de ornamente.
Muzeul de Istorie si Etnografie - Beius - construit la sfarsitul secolului XIX in stil eclectic cu dominanta baroca.
Muzeul de Stiinte al Naturii - Tinca - cu numeroase exponate provenite din bazinul Crisului Negru, pasari impaiate, fosile, melci de mare, carniul unui urs de pestera, etc.
Muzeul Taranului Roman - Salonta - casa veche de peste 170 de ani cu obiecte de ceramica, tesaturi si mobilier din acele vremuri.
Manastirea Sfanta Cruce - Oradea.
Biserica cu luna - Oradea.
Manastirea Sfintii Apostoli Petru si Pavel - Stana de Vale.
Catedrala Ortooxa Adormirea Maicii Domnului - Oradea.
Sinagoga Neologa - Oradea.
Palatul Episcopiei Greco-Catolice - Oradea.
 

Alte informatii:
Podgoria Diosig - cu traditie din 1578.
Podgoria lui Mihai - cu traditii din secolul al XVII-lea.
Prin originalitate si unicitate se remarca pivnitele de vinuri de pe Valea Ierului (Ianca, Albis, Sacuieni, Salacea, Sanicolaul de Munte, Targusor, Vaida).

Se organizeaza:
Toamna Oradeana - festival incepand cu jumatatea lunii septembrie pana pe 12 octombrie (Ziua orasului).
Serbarile Cetatii Oradea - se organizeaza vara.
Zilele salcamilor in floare - Valea lui Mihai (in a doua decada a lunii mai).
Balul strugurilor - la Cetariu in luna sepetembrie.
Festivalul Vinului si Toamna pe Valea Ierului la Sacuieni.