
- alba
- arad
- arges
- bacau
- bihor
- bistrita-nasaud
- botosani
- braila
- brasov
- bucuresti
- buzau
- calarasi
- caras-severin
- cluj
- constanta
- covasna
- dambovita
- dolj
- galati
- giurgiu
- gorj
- harghita
- hunedoara
- ialomita
- iasi
- maramures
- mehedinti
- mures
- neamt
- olt
- prahova
- salaj
- Satu mare
- sibiu
- suceava
- teleorman
- timis
- tulcea
- valcea
- vaslui
- vrancea
Judetul Dolj este situat in partea de sud a Romaniei pe cursul inferior al raului Jiu si apartine regiunii Oltenia. La sud pe o distanta de cca 150 Km judetul are ca hotar natural fluviul Dunarea, o parte din distanta reprezentand granita cu Bulgaria.
Resedinta de judet este Municipiul Craiova, cunoscuta ca si ,,Capitala Olteniei " orasul este situat pe malul stang al Jiului la o altitudine cuprinsa intre 75 si 116 m.
Relieful judetului este dominat in mare parte de zona de campie, aferenta Campiei Romane, la nord zona de deal (Dealul Amaradiei) iar catre sud Lunca Dunarii, aici fiind si cea mai mare suprafata nisipoasa din tara, alaturi de un numar impresionant de lacuri formate din acumulari de precipitatii sau din revarsari ale Dunarii.
Absenta unor peisaje naturale deosebite determina un potential turistic scazut pe acest segment, insa obiectivele turistice si arhitectonice din principalele orase ofera multe puncte de atractie turistilor veniti aici.
Obiective naturale, culturale, religioase:
Rezervatia naturala ,,Ciuperceni- Desa " - rezervatie naturala de tip ornitologic (200 ha, cuprinde luciu de apa, pajisti cu flora si fauna, plaje inundabile) situata in Lunca Dunarii. Apartine sit-ului Natura 2000.
Rezervatia de bujori salbatici de la Plenita
Muzeul de Arta - Craiova - construit la inceputul secolului XX de catre un negustor bogat (Constantin Mihail) folosind cele mai bune materiale, stucatura aurita, cristale de Murano, matase de Lyon, oglinzi venetiene,picturi pe plafon, etc.
Gradina Botanica ,,Alexandru Buia " - Craiova
Palatul Marincu - Calafat - construit intre anii 1906-1908 dupa planurile arhitectului Goterreau, in stil neobaroc cu accente reccoco si influente ale arhitecturii romanesti.
Casa Baniei - construita la inceputul secolului XV de boierii Craiovesti si reconsolidata in anul 1699 de Constantin Brancoveanu. Contine obiecte de arta brancoveneasca (icoane, ceramica, tesaturi)
Casa Vorvoreanu - Craiova
Casa Memoriala ,,Elena Farago " - Craiova
Teatrul National ,,Marin Sorescu " - Craiova
Manastirea de la Maglavit - omagiu adus lui Petrache Lupu, ciobanul caruia se spune ca i s-a aratat Dumenezeu redandu-i graiul.
Manastirea Jitianu - Braniste - ridicata la sfarsitul secolului XV inceputul secolului XVI de boierii Craiovesti, pe locul fostei bisericute de lemn construite de MIrcea cel Batran.
Manastirea Sadova - construita la inceputul secolului XVI de boierii Craiovesti.
Mitropolia Olteniei - Craiova
Catedrala Sfantul Dumitru - Craiova
Alte informatii:
Sarbatoarea Trifonului - patronul spiritual al viilor (1 februarie)
Proorul - ramura verde (23 aprilie)
Targul Mesterilor Populari - 21-23 octombrie
Sarbatoarea Bujorului - Plenita (a doua decada a lunii mai)
Sarbatoarea Teiului (Carpen-Cleanov) - 26 iunie
Floare de salcam - Celaru - a treia duminica din mai.