Meniu
Tap to call +4 0723875821
Homepage_1.jpg
Selecteaza statiunea
Selecteaza alta localitate
Descriere Gorj

      Judetul Gorj este situat in sud-vestul Romaniei in partea nordica a regiunii Oltenia.

Resedinta de judet este Muncipiul Targu-Jiu. Asezat pe cursul mijlociu al Jiului la o altitudine de 195-212 m si strajuit la nord de Muntii Parang si Muntii Valcan, orasul, gazda principala a operelor lui Brancusi (Poarta Sarutului, Coloana fara Sfarsit, Masa Tacerii) pastreaza inca nealterata traditia si spiritul specific acestui tinut.

Relieful cuprinde cele trei forme fizico-geografice, zona de nord apartine muntilor (Muntii Godeanu, Valcan si Parang - Vf. Parangul Mare (Mandra) -2519 m), zona Subcarpatilor Getici (intre raurile Motru si Oltet) si dealurile sudice ce se intind de-a lungul Podisului Getic. Judetul este strabatut de la nord la sud de raul Jiu.

Statiuni: Ranca, Sacelu.
   Ranca - statiune montana situata pe soseaua Transalpina (DN67C) la 18 Km de Novaci. Asezata la o altitidine de 1600 m (pe versantul sudic al Muntilor Parang) intr-un cadru natural cu un farmec unic, statiunea reprezinta destinatia ideala de vacanta pentru orice anotimp. Iubitorii sporturilor de iarna se pot bucura aici  de cele 5 partii de schi amenajate (Ranca 1, M1, M2, M3 si M4) dotate cu instalatii moderne de transport pe cablu (teleski, telescaun).

   Sacelu - statiune balneara de interes local situata la 32 Km est de Tg-jiu. Apele minerale (sulfuroase, iodice, bromurate) precum si namolul sapropelic constituie factorii naturali de cura pentru afectiuni ale aparatului locomotor, afectiuni ale sistemului nervos central si periferic, afectiuni digestive, boli hepato-biliare si renale, afectiuni ORL.

Obiective naturale, culturale, religioase:
Parcul National Defileul Jiului - se intinde pe o suprafata de 11 127 ha si  cuprinde partea nordica a judetului Gorj si extermitatea sudica a judetului Hunedoara.
Parcul National Domogled-Valea Cernei - rezervatie naturala de tip mixt ce se intinde pe teritoriul a 3 judete; Caras-Severin, Mehedinti si nord-vestul judetului Gorj (localitatile Tismana si Pades).
Padurea Barcului - Novaci - rezervatie naturala (25 ha)
Cheile Sohodolului - rezervatie naturala (350 ha) situata in partea de nord a judetului, reprezentata print-o zona de chei sapate de paraul Sohodol cu forme difeite de relief (doline, canioane, avene, pesteri).
Cheile Oltetului si Pestera Polovragi - rezervatie naturala mixta situata in nord-estul judetului in Muntii Capatanii.
Pestera Muierilor - rezervatie speologica aflata pe marginea sudica a Masivului Parang (localitatea Baia de Fier) cu o lungime de 7000 m dispusa pe patru niveluri.
Pestera Polovragi - rezervatie speologica situata in Muntii Parang (pe teritoriul comunei Polovragi) la o altitudine de 670 m.
Sfinxul Lainicilor - Bumbesti-Jiu - rezervatie naturala de tip geologic si peisagistic.
Ansamblul Sculptural ,, Constantin Brancusi " - Targu-Jiu - cele patru elemente (Coloana fara de sfarsit, Poarta Sarutului, Aleea Scaunelor si Masa Tacerii) sunt asezate pe aceeasi axa orientata de la rasarit catre apus.
   Coloana fara sfarsit - inalta de 29,33 m, alcatuita din 16 module romboidale din fonta), reprezinta un adevarat ,,axis mundi " menit sa sprijine vesnic bolta cerului.
   Poarta Sarutului - lucrata in travertin, reprezinta poarta prin care se face trecerea catre alta viata.
   Aleea Scaunelor - compusa din doua banci de piatra si 30 de scaune (in forma de clepsidra) asezate de o parte si de alta fac legatura intre Poarta sarutului si Masa tacerii.
   Masa Tacerii - lucrata in calcar, reprezinta masa de dinaintea confruntarii cu batalia.
Muzeul Judetean Gorj ,, Alexandru Stefulescu " - Targu-Jiu - monument eclectic, construit in 1894, cuprinde obiecte de arheologie(epoca preistorica, dacica si romana), colectie de numismatica, colectia de documente ,, Alexandru Stefulescu ", carte veche, icoane.
Manastirea Tismana - situata la 31 Km vest de Municipiul Targu-jiu, a fost intemeiata de catre Sfantul Nicodim cu ajutorul voievodului Radu Ia 15 august 1377.
Manastirea Lainici - situata in localitatea cu acelasi nume la 32 Km nord de Targu-Jiu. Construita in secolul al XIV, manastirea a fost distrusa complet in timpul primului razboi mondial si reconstruita in anul 1929.
Manastirea Polovragi - asezata la 57 Km nord-est de Targu-Jiu, constructia (anul 1505), a fost inchinata ,, Sfantului Mormant ".

Alte informatii:
Transalpina (Drumul Regelui) - traverseaza Muntii Parang de la nord la sud, incepe de la Novaci (jud Gorj) trece prin Saliste pana la Sugag (jud Sibiu) si se termina in Sebes (jud, Alba).

NOUUnitati inscrise recent din Gorj
Momentan nu exista unitati inscrise