
- alba
- arad
- arges
- bacau
- bihor
- bistrita-nasaud
- botosani
- braila
- brasov
- bucuresti
- buzau
- calarasi
- caras-severin
- cluj
- constanta
- covasna
- dambovita
- dolj
- galati
- giurgiu
- gorj
- harghita
- hunedoara
- ialomita
- iasi
- maramures
- mehedinti
- mures
- neamt
- olt
- prahova
- salaj
- Satu mare
- sibiu
- suceava
- teleorman
- timis
- tulcea
- valcea
- vaslui
- vrancea
Judetul Gorj este situat in sud-vestul Romaniei in partea nordica a regiunii Oltenia.
Resedinta de judet este Muncipiul Targu-Jiu. Asezat pe cursul mijlociu al Jiului la o altitudine de 195-212 m si strajuit la nord de Muntii Parang si Muntii Valcan, orasul, gazda principala a operelor lui Brancusi (Poarta Sarutului, Coloana fara Sfarsit, Masa Tacerii) pastreaza inca nealterata traditia si spiritul specific acestui tinut.
Relieful cuprinde cele trei forme fizico-geografice, zona de nord apartine muntilor (Muntii Godeanu, Valcan si Parang - Vf. Parangul Mare (Mandra) -2519 m), zona Subcarpatilor Getici (intre raurile Motru si Oltet) si dealurile sudice ce se intind de-a lungul Podisului Getic. Judetul este strabatut de la nord la sud de raul Jiu.
Statiuni: Ranca, Sacelu.
Ranca - statiune montana situata pe soseaua Transalpina (DN67C) la 18 Km de Novaci. Asezata la o altitidine de 1600 m (pe versantul sudic al Muntilor Parang) intr-un cadru natural cu un farmec unic, statiunea reprezinta destinatia ideala de vacanta pentru orice anotimp. Iubitorii sporturilor de iarna se pot bucura aici de cele 5 partii de schi amenajate (Ranca 1, M1, M2, M3 si M4) dotate cu instalatii moderne de transport pe cablu (teleski, telescaun).
Sacelu - statiune balneara de interes local situata la 32 Km est de Tg-jiu. Apele minerale (sulfuroase, iodice, bromurate) precum si namolul sapropelic constituie factorii naturali de cura pentru afectiuni ale aparatului locomotor, afectiuni ale sistemului nervos central si periferic, afectiuni digestive, boli hepato-biliare si renale, afectiuni ORL.
Obiective naturale, culturale, religioase:
Parcul National Defileul Jiului - se intinde pe o suprafata de 11 127 ha si cuprinde partea nordica a judetului Gorj si extermitatea sudica a judetului Hunedoara.
Parcul National Domogled-Valea Cernei - rezervatie naturala de tip mixt ce se intinde pe teritoriul a 3 judete; Caras-Severin, Mehedinti si nord-vestul judetului Gorj (localitatile Tismana si Pades).
Padurea Barcului - Novaci - rezervatie naturala (25 ha)
Cheile Sohodolului - rezervatie naturala (350 ha) situata in partea de nord a judetului, reprezentata print-o zona de chei sapate de paraul Sohodol cu forme difeite de relief (doline, canioane, avene, pesteri).
Cheile Oltetului si Pestera Polovragi - rezervatie naturala mixta situata in nord-estul judetului in Muntii Capatanii.
Pestera Muierilor - rezervatie speologica aflata pe marginea sudica a Masivului Parang (localitatea Baia de Fier) cu o lungime de 7000 m dispusa pe patru niveluri.
Pestera Polovragi - rezervatie speologica situata in Muntii Parang (pe teritoriul comunei Polovragi) la o altitudine de 670 m.
Sfinxul Lainicilor - Bumbesti-Jiu - rezervatie naturala de tip geologic si peisagistic.
Ansamblul Sculptural ,, Constantin Brancusi " - Targu-Jiu - cele patru elemente (Coloana fara de sfarsit, Poarta Sarutului, Aleea Scaunelor si Masa Tacerii) sunt asezate pe aceeasi axa orientata de la rasarit catre apus.
Coloana fara sfarsit - inalta de 29,33 m, alcatuita din 16 module romboidale din fonta), reprezinta un adevarat ,,axis mundi " menit sa sprijine vesnic bolta cerului.
Poarta Sarutului - lucrata in travertin, reprezinta poarta prin care se face trecerea catre alta viata.
Aleea Scaunelor - compusa din doua banci de piatra si 30 de scaune (in forma de clepsidra) asezate de o parte si de alta fac legatura intre Poarta sarutului si Masa tacerii.
Masa Tacerii - lucrata in calcar, reprezinta masa de dinaintea confruntarii cu batalia.
Muzeul Judetean Gorj ,, Alexandru Stefulescu " - Targu-Jiu - monument eclectic, construit in 1894, cuprinde obiecte de arheologie(epoca preistorica, dacica si romana), colectie de numismatica, colectia de documente ,, Alexandru Stefulescu ", carte veche, icoane.
Manastirea Tismana - situata la 31 Km vest de Municipiul Targu-jiu, a fost intemeiata de catre Sfantul Nicodim cu ajutorul voievodului Radu Ia 15 august 1377.
Manastirea Lainici - situata in localitatea cu acelasi nume la 32 Km nord de Targu-Jiu. Construita in secolul al XIV, manastirea a fost distrusa complet in timpul primului razboi mondial si reconstruita in anul 1929.
Manastirea Polovragi - asezata la 57 Km nord-est de Targu-Jiu, constructia (anul 1505), a fost inchinata ,, Sfantului Mormant ".
Alte informatii:
Transalpina (Drumul Regelui) - traverseaza Muntii Parang de la nord la sud, incepe de la Novaci (jud Gorj) trece prin Saliste pana la Sugag (jud Sibiu) si se termina in Sebes (jud, Alba).