Meniu
Tap to call +4 0723875821
Homepage_1.jpg
Judetul hunedoara
Statiuni
Orase
Alte localitati
Selecteaza statiunea
Selecteaza orasul
Selecteaza alta localitate
Descriere Hunedoara

     Judetul Hunedoara este situat in partea central-vestica a Romaniei, in regiunea Transilvania, pe cursul mijlociu al raului Mures.

Resedinta de judet este Municipiul Deva.

Relieful este predominant muntos cu varfuri de peste 2000 m inaltime (Muntii Parang- Vf. Parangul Mare 2519 m, Vf. Sureanu (2059 m), varfurile Retezat, Godeanu, Valcan, Tarcu, Poiana Ruscai, Metaliferi, Bihor) , depresiunile Hategului, Strei, Brad si Defileul Muresului.

Statiuni: Geoagiu Bai, Straja, Parang.
   Geoagiu-Bai - statiune balneoclimaterica permanenta de interes national, parte a orasului Geoagiu, situata la 18 Km de Orastie la o altitudine de 320 m. Factorii de cura, aerul curat, clima blanda (cu temperatura medie anuala de 9° C), bogatia izvoarelor de ape minerale precum si namolul de turba iodat sunt folosite in tratamentul afectiunilor reumatice, posttraumatice, afectiuni ginecologice (tulburari minore de pubertate si menopauza), afectiuni neurologice periferice, boli digestive, boli hepato-biliare. Pe langa baza de tratament, in statiune este amenajat si un strand ( 3 bazine) cu apa minerala termala (32°C).

   Straja - statiune turistica montana situata langa orasul Lupeni la o altitudine de 1 445 m. Asezata intre doua culmi muntoase, Muntii Retezat si Muntii Parang statiunea dispune de un climat rece si lipsit de vanturi puternice, insa cu insemnate cantitati de zapada pe timpul iernii, facand din acest loc destinatia ideala pentru practicarea sporturilor de iarna. Peisajele din zona, zapada (existenta din noiembrie pana in aprilie) si cele 7 partii de schii amenajate si echipate cu instalatie de transport pe cablu, instalatie de nocturna (4 partii) atrag anul mii de turisti atat din tara cat si din strainatate. Pe timpul verii in zona se pot organiza drumetii montane.

   Parang - statiune turistica montana de interes national situata in muntii cu acelasi nume la 5 Km de Petrosani. Amplasata pe un platou alpin intins la o altitudine de 1 400 m intr-un cadru natural deosebit statiunea a devenit din ce in ce mai atractiva atat pentru odihna si relaxare cat mai ales pentru iubitorii sporturilor zapezii.
In Parang exista 9 partii de schi cu diferite grade de dificultate (usor, mediu, avansat), dotate cu teleski, telescaun si instalatie de nocturna.

Elementele culturale speciifce judetului si cadrul natural incadreaza mai multe zone etnografice: Tara Hategului, Tinutul Padurenilor, Valea Muresului, Tara Zarandului, Valea Jiului.

Obiecive naturale, culturale, religioase:
Parcul National Retezat - rezervatia biosferei (38 000 ha) cuprinde rezervatia stiintifica Gemenele-Taul Negru (16 000 ha), Lacul glaciar Zanoaga (29 m adancime), Lacul glaciar Bucura, Lacul Lia, Lacul Ana, Lacul Gales, Cascada Lolaia.
Parcul National Gradistea Muncelului-CIclovina - cuprinde Pestera Sura Mare (4,5 Km), Complexul carstic Ponoraci-Ciclovina, Cheile Crivadiei, Dealul si Pestera Bolii, locul fosilifer Ohaba-Ponor, Lunca Ponorului, Valea Streiului.
Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului (102 000 ha) - cu numeroase situri cu resturi de dinozauri din cretacic. Cuprinde situl Strei-Hateg (23 000 ha), Paleoflora Reptiliana Tustea, Calcarele de la Fata Fetii, Locul Fosilifer cu Dinozauri Sanpetru, Padurea Silvut, Mlastina de la Pesteana, Fanetele cu Narcise Nucsoara.
Dealul Colt si Delaul Zanoaga - Deva - rezervatie botanica (78 ha)
Calcarele din Dealul Magura - Baita - rezervatie mixta (120 ha)
Pestera cu corali - Campul lui Neag
Padurea Chizid - Hunedoara
Cascada Miralas - Lupeni (20 m inaltime)
Rezervatia de zimbri Padurea Slivut - Hateg
Sarmisegetuza Regia - Gradistea Muncelului - capitala statului dac (face parte din patrimoniul cultural UNESCO)
Ulpia Sarmisegetuza
Castelul Corvinilor - sau Castelul Huniazilor este construit in secolul al XIV-lea de Iancu de Hunedoara si este unul dintre cele mai frumoase castele in stil gotic din Romania, inclus in top 10 cele mai frumoase castele din Europa.
Cetatea Devei - secolul XVIII
Cetatea Orastiei
Cetatile Blidaru si Costesi - Incluse in Patrimoniul Cultural UNESCO
Vestigiile arheologice- Cigmau, Baia de Cris, Banita
Muzeul Aurului - Brad (singurul de acest gen din Europa)
Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane - Deva - sectiile de arheologie, stiinte ale naturii si etnografie
Casa Memoriala Aurel Vlaicu - Bintiti
Casa Memoriala Crisan - conducator al Rascoalei taranilor dn Transilvania (1784)
Manastirea Prislop
Manastirea Colt
Manastirea Crisan
Catedrala Sfantul NIcolae - Deva
Biserica Desus
Biserica Ortodoxa Ghelari