Meniu
Tap to call +4 0723875821
Homepage_1.jpg
Selecteaza statiunea
Descriere Maramures

     Judetul Maramures este situat in nordul Romaniei la granita cu Ucraina.

Resedinta de judet se afla in Municipiul Baia Mare.

Relieful este variat si cuprinde zona nordica a Carpatilor Orientali formata din Muntii Gutaiului si Tiblesului care ocupa partea centrala a judetului, Muntii Maramuresului si M-tii Rodnei la est, zona sud-vestica apartine Podisului Transilvaniei.

Statiuni: Borsa, Ocna-Sugatag.
    Borsa - statiune montana asezata in Muntii Rodnei la 80 Km sud-est de Sighetu-Marmatiei. Peisajele minunate, clima alpina, traseele montane si posibilitatea practicarii sporturilor de iarna asigura statiunii un aflux de turisti pe tot parcursul anului. In statiune sunt amenajate mai multe partii de schi cu diferte grade de dificultate, cele mai cunoscute fiind partiile Olimpica, Stiol, Puzdrele, Poiana Stiol si Bradet.

   Ocna-Sugatag - statiune balneoclimaterica permanenta situata in Depresiunea Maramuresului la 20 Km sud de Sighetu-Marmatiei. Climatul intramontan si apele minerale (sodice, clorurate) constituie principalii factori de cura ai statiuni. Aici se pot trata afectiuni reumatismale degenerative, afectiuni ginecologice, afectiuni neurologice periferice,etc.

Obiective naturale, culturale, religioase:
Parcul Natural Muntii Maramuresului - areal montan (148850 ha) care include patru rezervatii naturale: Varful Farcau-Lacul Vinderelu-Varful Mihailescu (rezervatie geologica, floristice si peisagistica); Cornul Nedeii-Ciungii Balasinii (arie naturala de tip faunistic); Poiana cu Narcise Tomnatec-Sehleanu (rezervatie naturala de tip floristic si peisagistic) si Stancariile Salhoi-Zambroslavele (rezervatie geologica, floristica si peisagistica).
Rezervatia Naturala Pietrosul Mare - rezervatie mixta, ocupa nordul Muntilor Rodnei (3300 ha).
Cheile Lapusului - rezervatie naturala geologica si botanica, cuprinde zona de sud-est a judetului pe cursul raului Lapus, intre localitatile Razoare si Remecioara.
Coloanele de la Limpedea - Baia Mare - rezervatie de tip geologic, coloane metamorfice cu inaltimi de pana la 15 m.
Lacul Albastru - rezervatie naturala de tip hidro-geologic
Pestera si Izbucul Izvorul Albastru al Izei - rezervatie naturala mixta
Pesterile Boiu Mare, Dealul Solovan, Valenii Somcutei
Muzeul de Istorie si Arheologie - Baia Mare - cuprinde colectii de arme, ceasornice, unelte medievale, numismatica, etc.
Muzeul de Etnografie si Arta Populara - Baia Mare
Planetariul - Baia Mare - primul planetariu construit in Romania (1969).
Biserica Intrarea Maicii Domnului in Biserica - Barsana - construita in 1720 (Patrimoniul UNESCO).
Biserica Sfantul Nicoale - Budesti - construita in 1643, care pastreaza in totalitate arhitectura Maramuresului din perioada respectiva (Patrimoniul UNESCO).
Biserica Cuvioasa Paraschiva - Desesti - constructie din anul 1770
Biserica Sfintii Arhangheli - Rogoz - construita in anul 1663
Biserica Nasterea Maicii Domnulu - construita in secolul al XVII-lea
Biserica Sfintii Arhangheli MIhail si Gavril - Surdesti - construita in anul 1766, are o inaltime de 54 m, fiind cea mai inalta biserica de lemn din Romania.

Alte informatii:
Festivalul ,,Pintea Viteazul " - Cernesti
Hora de la Prislop - sarbatoare (18 august) la hotarul dintre judetele Maramures, Bistrita si Suceava.