Meniu
Tap to call +4 0723875821
Homepage_1.jpg
Judetul mehedinti
Statiuni
Orase
Alte localitati
Selecteaza statiunea
Selecteaza alta localitate
Descriere Mehedinti

     Judetul Mehedinti este situat in sud-vestul Romaniei pe malul stang al fluviului Dunarea, la granita cu Serbia si Bulgaria. Apartine regiunii istorice Oltenia.

Resedinta de judet este Municipiul Drobeta Turnu-Severin, port la Dunare si important centru economic al zonei.

Relieful este dispus in trepte si cuprinde toate cele trei mari unitati fizico-geografice; zona montana, in nord-vest alcatuita din Muntii Mehedinti (Vf. lui Stan - 1466 m) si Muntii Cernei, catre sud Podisul Mehedinti, Podisul Getic, Delaurile Motrului si Campia Inalta a Balacitei, urmata de treapta cea mai joasa reprezentata de Campia Blahnitei si Lunca Dunarii.

Statiuni
   Bala - statiune balneara de interes local cu izvoare de ape minerale sulfuroase, oligominerale, termale (23-29° C), cu indicatii in tratarea afectiunilor reumatismale, ale aparatului locomotor, afectiuni ginecologice, boli renale, insuficienta hepatica, etc.

Obiective naturale, culturale, religioase:
Unul dintre cele mai importante obiective turistice ale judetului il reprezinta defileul Dunarii, alcatuit dintr-o multime de ingustari si largiri ale cursului de apa (clisuri), cea mai spectaculoasa portiune fiind in zona Cazanelor. In aval de bazinetul Dubova pe o lungime de 3,6 Km se desfasoara Cazanele Mici cu latimi ale cursului Dunarii intre 150-350 m iar in amonte pe o lungime de 3,8 Km Cazanele Mari cu latimi intre 200 si 350 m.
Parcul National Portile de Fier - este marginit la sud de apele Dunarii, la vest de localitatea Buzias, la est Drobeta Turnu-Severin iar catre nord atinge poalele Muntilor Locvei cuprinzand Muntii Mehedintului si Muntii Almajului.
Rezervatia Gura Vaii - Varciorova - rezervatie naturala de tip floristic, inclusa in Rezervatia Naturala Portile de Fier.
Rezervatia Paleontologica Svinita - calcarele de aici contin cea mai bogata fauna de amoniti (melci uriasi) din tara.
Complexul carstic de la Ponoarele - rezervatie naturala de tip geologic si peisagistic cuprinde; Padurea de liliac de la Ponoare, cu cea mai mare suprafata din tara (20 ha), Podul lui Dumnezeu, al doilea ca marime din Europa, este format dintr-o arcada calcaroasa cu o lungime de 25 m, 8 m latime si 12 m inaltime, Pestera Ponoare si Platoul de lapiezuri de deasupra pesterii, Lacurile Zatonul Mare si Zatonul Mic.
Cheile Topolnitei si Pestera Topolnitei - rezervatie naturala de tip geologic, floristic, peisagistic, faunistic (60 ha), se afla in partea nord-vestica a judetului si este inclusa in Geoparcul Platoul Mehedinti. Pestera Topolnita dispusa pe 5 niveluri, cea mai impresionanta fiind Galeria Racovita. Lungimea totala a pesterii este de 11 000 m.
Varful lui Stan - cel mai inalt varf din Muntii Mehedinti (1466 m)
Ruinele Cetatii Severinului - ridicata in secolul al XIII-lea.
Ruinele Podului de peste Dunare - construit intre anii 103-105 e.n. de catre vestitul Apolodor din Damasc la ordinul Imparatului Traian.
Muzeul Regiunii Portile de Fier - Drobeta Turnu-Severin
Palatul Cultural ,,Theodor Costescu " - Drobeta Turnu-Severin
Manastirea Baia de Arama - construita intre anii 1699-1703 de catre Constantin Brancoveanu
Manastirea Topolnita - Izvorul Barzii - contine picturi din anul 1673 precum si o bisericuta ce dateaza din anul 1646.
Manastirea Gura Motrului

NOUUnitati inscrise recent din Mehedinti
Momentan nu exista unitati inscrise