
- alba
- arad
- arges
- bacau
- bihor
- bistrita-nasaud
- botosani
- braila
- brasov
- bucuresti
- buzau
- calarasi
- caras-severin
- cluj
- constanta
- covasna
- dambovita
- dolj
- galati
- giurgiu
- gorj
- harghita
- hunedoara
- ialomita
- iasi
- maramures
- mehedinti
- mures
- neamt
- olt
- prahova
- salaj
- Satu mare
- sibiu
- suceava
- teleorman
- timis
- tulcea
- valcea
- vaslui
- vrancea
Judetul Neamt este situat in nord-estul Romaniei in centrul regiunii Moldova.
Resedinta de judet este Municipiul Piatra-Neamt.
Relieful judetului coboara in trepte de la vest la est si cuprinde mai multe unitati; la vest unitatea montana reprezentata de Carpatii Orientali care cuprind Masivul Ceahlau (inaltimea maxima 1907 m), M-tii Bistritei (Masivul Grinties - 1757 m), M-tii Tarcau , M-tii Hasmas si M-tii Stanisoarei, urmand catre est unitatea subcarpatica alcatuita din Depresiunile, Cracau-Bistrita, Neamt si o parte din Depresiunea Tazlau.Unitatea de podis incadreaza Podisul Central Moldovenesc, urmat de cea mai joasa forma de relief a judetului reprezentata de culoarele de vale ale Raurlor Moldovei si Siretului cu lunci largi de forma unor campii terasate.
Statiuni: Durau
Durau - statiune montana de interes local aflata la poalele Masivului Ceahlau la 9 Km de Lacul de acumulare Izvorul Muntelui si 88 Km vest de Municipiul Piatra-Neamt. Climatul subalpin cu aer puternic ozonat, linistea locului si padurile de brazi care inconjoara statiunea ofera mediul ideal pentru relaxare, odihna si revitalizare.
De aici se pot organiza excursii pe traseele montane de pe Masivul Ceahlau, Varful Ocolasul Mare (1907 m), Varful Toaca (1900 m), Cascada Duruitoarea, Manastirea de pe muntele Ceahlau. Pentru iubitorii sporturilor de iarna exista amenajata partia de schi ,,Poiana Soarelui " cu o lungime de 400 m (grad mediu de dificultate) dotata cu teleski.
Obiective naturale, culturale, religioase:
Parcul National Ceahlau - parc national (8396 ha) se afla pe teritoriile administrative ale comunelor Ceahlau si Tasca, Bicazu Ardelean si al orasului Bicaz. Pe teritoriul parcului se afla Rezervatia natural-botanica ,,Polita cu Crini ", Rezervatia stiintifica ,, Ocolasul Mare " si Cascada Duruitoarea.
Parcul Natural Vanatori-Neamt - parc natural (30 818 ha), contine 10 tipuri de habitate cu flora si fauna diversificata.
Codrii de Argint - Agapia - rezervatie naturala de tip forestier (2 ha), padurea cu peisaj de poveste a fost si locul de inspiratie al marelui poet Mihai Eminescu pentru una din creatiile sale.
Codrii de Arama - Agapia - rezervatie naturala de tip forestier (7 ha)
Cheile Bicazului - incluse in Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas (11 600 ha). Cheile Bicazului au o lungime de 6 km si creaza legatura dintre Transilvania si Moldova.
Cheile Sugaului - rezervatie naturala de tip mixt (90 ha) situata pe teritorliul comunelor Bicaz-Chei si Bicaz-Ardelean, face parte din Situl Natura 2000 Cheile Sugaului-Munticelu.
Lacul Pangarati - rezervatie naturala de tip acvatic si avifaunistic pe cursul Raului Bistrita(135 ha)
Lacul Vaduri - Alexandru cel Bun - rezervatie naturala acvatica si avifaunistica (119 ha)
Lacul Cuejdel - Garcina - rezervatie naturala de tip acvatic, unul dintre cele mai mari lacuri de baraj natural ( format prin alunecari de teren) din Romania.
Cascada Duruitoarea - Ceahlau - rezervatie naturala de tip peisagistic (1 ha), cadere de apa de la o inaltime de 25 m.
Rezervatia faunistica Borca - arie protejata (357 ha)
Locurile fosilifere; Agarcia, Pietricica, Cernegura, Cozla - Piatra Neamt - rezervatii paleontologice.
Rezervatia de Zimbri-Neamt (Dragos Voda) - rezervatie naturala de tip faunistic (11 500 ha), constuie zona de protectie pentru mai multe specii pe cale de disparitie, in special zimbrul.
Cetatea Neamtului - Targu-Neamt - construita intre anii 1374-1391 de catre Petru Musat
Conacul Crupenschi - Podoleni - construit in anul 1700
Hanul Ancutei - Tupilati - construit in secolul al XVIII-lea, un loc plin de farmec si poveste cuprins intr-o serie de poeme si cantece romanesti.
Muzeul de Istorie si Arheologie - Piatra Neamt
Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni - cuprins in cadrul Curtii Domnesti din Piatra Neamt, adaposteste cea mai importanta colectie eneolitica din sud-estul Europei.
Muzeul de Istorie si Etnografie - Targu Neamt
Muzeul ,Nicolae Popa " - Petricani
Casa Memoriala ,,Ion Creanga " - Humulesti
Casa Memoriala ,,Veronica Micle " - Targu-Neamt
Casa Memoriala ,, Alexandru Vlahuta " - Agapia
Manastirea Pangarati - ctitorie a voievodului Alexandru Lapusneanu (1560), situata in apropierea Cetatii Neamtului.
Manastirea Secu - construita in anul 1602 cu sprijinul vornicului Nestor Ureche (tatal lui Grigore Ureche).
Manastirea Varatec - Agapia - construita in anul 1808 (in vechiul stil moldovenesc) de catre Duhovnicul Iosif si Maica Olimpiada. Ansamblul monahal cuprinde Biserica ,,Sfantul Ioan Botezetoarul ", Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului " si Biserica ,,Schimbarea la Fata ".
Manastirea Agapia - construita intre anii 1641-1643, cuprinde fresce cu picturi de Nicolae Grigorescu. Singura manastire care poarta numele de ,, Dragoste Crestina ".
Manastirea Bistrita - consturita in anul 1402 de catre domnitorul Alexandru cel Bun
Manastirea Neamt - atestata documentar inca din anul 1210
Manastirea Almas - construita in anul 1659 de familia Vasile si Maria Almas:Lacasul a fost devastat (in perioada cotropitorilor tatari) si refacut de catre Ecaterina Cantacuzino.