Meniu
Tap to call +4 0723875821
Homepage_1.jpg
Judetul salaj
Statiuni
Orase
Alte localitati
Selecteaza statiunea
Selecteaza orasul
Selecteaza alta localitate
Descriere Salaj

     Judetul Salaj este situat in nord-vestul Romaniei in regiunea Crisana.

Resedinta de judet este Municipiul Zalau.

Relieful este variat avand ca forma predominanta zona de deal. Zona inalta (in partea central-sudica) este alcatuita din Muntii Mesesului (Vf. Magura - 997 m) si Muntii Plopisului.  Zona de deal, cea mai intinsa,  apartine Platformei Somesului si Platformei Salajului alcatuite din dealuri domoale cu vai largi (Crasnei si Salajului), la est o zona depresionara (Depresiunea Almasului si Guruslaului) si zona de campie atribuita luncilor largi ale raurilor Somes, Crasna si Barcau.

Statiuni: Baile Boghis, Baile Jibou, Baile Bizusa
   Baile Boghis - statiune balneoclimaterica permanenta situata in Valea Barcaului la 43 Km vest de Municipiul Zalau. Statiunea a fost modernizata recent si dispune de patru bazine dotate cu fantani de apa, hidromasaj, tobogane. Apa minerala termala (41°C) cu o serie de calitati terapeutice este folosita in tratamentul mai multor afectiuni precum; afectiuni reumatismale degenerative , posttraumatice, afectiuni neurologice periferice, ginecologice, boli de nutritie si metabolism, boli dermatologice, etc.

   Baile Jibou - statiune balneara situata la 25 Km nord-est de Zalau. Efectele terapeutice ale apei minerale de aici sunt recomandate atat in cura interna (pentru afectiuni hepato-biliare, gastro-intestinale, boli de nutritie) cat si in cura externa, sub forma de bai ( in afectiuni reumatismale cronice, afectiuni ginecologice cronice, afectiuni ale nervilor periferici).

   Baile Bizusa - statiune balneara situata la 62 Km nord-est de Muncipiul Zalau. Principalul factor natural de cura il constitue apa minerala (sulfatata, calcica,sodica,magneziana, hipotonica) folosita ca remediu in tratamentul afectiunilor reumatismale abarticulare, reumatismale inflamatorii, degenerative, boli hepato-biliare, afectiuni ale sistemului nervos periferic, afectiuni ginecologice,etc.

Obiective naturale, culturale, religioase:
Rezevatia peisagistica Tusa-Barcau - rezervatie naturala de tip forestier si peisagistic (13 ha) aflata in zona de contact a Crisanei cu Transilvania (partea sud-estica a Muntilor Plopis).
Padurea Lapis - rezervatie naturala de tip faunistic si forestier 430ha), situata in Lunca Barcaului in tinutul Tarii Silvaniei.
Poiana cu narcise de la Racâs-Hida - rezervatie naturala floristica si peisagistica (1,5 ha) situata in Depresiunea Almas-Agrij.
Pestera Magurici - Rastoci - rezervatie naturala speologica (1 ha)
Izvoarele Barcaului - aflat la zona de intalnire al judetelor Salaj, Cluj si Bihor.
Castrul Roman Porolissum - Mirsid
Castelul Wesselényi - Jibou - constructie in stil baroc
Gradina Botanica Jibou
Cetatea Bathory - Simleul Silvaniei - construita in anul 1532
Manastirea Bic
Biserica de lemn ,,Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril "- Sanmihaiu Almasului
Biserica de lemn ,,Pogorarea Duhului Sfant " - Fildu de Sus - construita in anul 1727
Biserica Reformata - Crasna